Bromölla
Kaféet startades av Hans och Greta Lundqvist 1945 på Köpmangatan 15.
Pontus har dragit igång verkHans jobbade samtidigt på ”bruket” dvs. Iföverken. Hyresgäster på andra våningen var först Sven-Erik Nordström och därefter May-Britt Haglund. Det förekom ofta på den tiden att ett rum i villan hyrdes ut för att få lite bidrag till hushållet, samtidigt som det var ont om lägenheter. Det anlände också många flyktingar från krigen i Polen, Finland och baltländerna.
Hans och Gretas dotter Kerstin Andersson (född Lundqvist) berättar att det tidigare även funnits en mjölkaffär i källaren. Bagarna som jobbade åt Hans var, en som hette Johnny samt Kurt Andersson. Finlands bryggeri i Kristianstad var leverantör av öl och läsk.
Lundkvist kafé levererade mycket bröd och bakverk till matstället Rasten på Iföverken. Leverenser gjordes med en trehjulad paketcykel. Väl vid fabriken så körde Hans med cykeln rakt in i stora hissen och åkte upp på 3:e våningen där Rasten fanns. Effektivt och sparade tid.
Vid kungabesöket den 8 september 1952 levererade konditoriet bakverken, så Hans o Greta blev även kunglig hovleverantör.
Hans var flitig cigarrökare och en fimp satt nästan alltid i mungipan. Cigarren var dock mera sällan tänd.
Hans och Greta Lundqvist drev också en livsmedelsaffär i samma fastighet. Granne till Lundkvist livsmedelsaffär var ytterligare en livsmedelsaffär, Löfkvist. Dom sålde mjölk också, vilket inte Lundkvist gjorde. Mjölken slevades upp med enlitersmått i kundens egna medhavda bleckspann.
1953 sålde Hans och Greta Lundkvist livsmedelsaffären till Erik Andersson, som sedan sålde den till Östen Pettersson.
Hans startade 1954 en helt ny livsmedelsaffär på Hagagatan som hette Lundkvist. Bröderna Ernst och Hans Andersson köpte sedan affären och byggde ut denna som kom att kallas Hagahallen. Kaffeföretaget Zoégas i Helsingborg gick för övrigt i borgen för Lundkvist nya bygge. Idag hade nog inte något sådant varit genomförbart.
Hans ägde en personbil, en Opel som framfördes med bra tryck på gasen och han kallades allmänt för ”Bromöllas Stirling Moss”. (Engelsk racerförare på -50 talet)
Lundkvist kafé blev Anderssons kafé. 1953 såldes också kaféet till Kurt Andersson.
En flitig gäst på kaféet var en man som hette Petter och som även kallades Koppar-Petter. Han hade vilda fantasier om en viss adlig person. Petter bodde och var dräng hos lantbrukare Harry Thim i Tosteberga. På biografen höll han show, satt alltid på andra raden och levde verkligen med i filmerna.
Kanske var vi grabbar inte alltid så snälla heller, då han gärna dök och plockade upp ett- och tvåöringar från marken som vi ”tappade” där.
Kurt flyttade rörelsen 1962 till Tians väg 16, mitt emot Tiansgården. Huset kallades också Paranthuset. Det fanns flera andra verksamheter i det huset. Bagare hos Kurt vid denna tid var Gustav Larsson och konditor Lasse Fridh. En lärling fanns också, Hasse Karlsson.
Helge Andersson var lärling hos Kurt, men var till att börja med springschas hos Joel Bengtsson på Tunnbybageriet. Helge körde transporter med flakmopeden, trots att åldern inte riktigt räckte till. Men han tyckte det var roligt och fick lite mazariner och annat gott med sig hem som kompensation.
Kaféet upphörde 1968.

Text: Bo Ferm / Ivetofta Hembygdförenings tisdagsgrupp. 2017-03-01
Foto: Ivetofta Hembygdsförening

Föregående artikelVandrar för ett tryggare Bräkne-Hoby
Nästa artikelÅrets sista nördvänligt