Christian Jönsson, Annie Bertilsson, Camilla Karlsson, Sol Lehrman, Viktor Werkström, Mohammad GhaZal, Anna Ljungkvist och Oskar Lichtenberg.

Robotprogrammerande elever i Bromölla utmärkte sig rejält och prisas nu av Ivetofta Sparbank med ett stipendium.

Ett lag på tre elever i åk 7 och en elev i åk 8, började programmera strax innan sportlovet. De tävlade och kom tvåa på den regionala tävlingen på Kreativum i Karlshamn och fick åka på SM i Rescue Line som hölls på Linköpings universitet den 30 mars. Eleverna kom tvåa i Linköping och fick därför representera Sverige i grenen Rescue Line Entry på European RoboCupJunior Championship 2019.

Det var fyra elever, två pedagoger och en förälder, som åkte till Hannover i Tyskland för att tävla i EM i programmering av en legorobot, som de hade byggt och programmerat inom ramen för elevens val.

Eleverna tävlade den 21-23 juni och fick en hedervärd plats i EM-tävlingen.

Eftersom detta är utvecklande och man från Ivetofta Sparbank gärna vill stötta denna typ av insats så överräckte Ivetofta Sparbanks VD Christian Jönsson och Marknadsansvarig Camilla Carlsson ett stipendium på 4000:- till skolan och ungdomarna.

Här visas den programmerade legoroboten upp.

Att programmera en robot i Lego som man själv byggt handlar om att tänka på alla manövrar som ska utföras. Roboten ska ta sig runt en bana och rädda ett visst antal bollar i ett figurativt rum. På vägen möter den på ett antal hinder som den ska gå runt över eller upp och ner för höjder. Här gäller det att inte roboten inte ramlar eller tappar bort sig. Man använder sig även av känselsensorer, färgsensorer och trycksensorer för att kunna se vad som är så kallade överlevande (bollar) som man ska rädda eller avlidna som ska lämnas kvar samt särskilja bomber och andra hot. Ni förstår kanske då att detta är helt användbart i verkliga livet och att denna utbildning kan om-sättas i verklighet.

Lärarna fick hjälpa eleverna tom deltagandet i SM men när de gick vidare till EM fick de klara sig själv med endast en kontakt med en vägledare som kan svara på lite frågor.
Att man tränade och tävlade med lite mer komplicerade regler redan i SM gav de ett litet övertag då de fick tävla med lättare regler i EM. Man fick problem med balansen när man skulle över hinder och man hade lite strul med upp-laddningsbara batteri denna gång. Dock blev det en 16:e plats i EM och från tävlingsledningen så hälsade man laget tillbaka nästa år.

Detta stipendium ser man som en investering som kan ge inspiration till utveckling av verksamheten på skolan.

Deras förhoppning är att utveckla arbetet med programmering på skolan framöver. Kanske till och med så att det skulle kunna bli en profil för Humle-skolan.

Grattis och lycka till i framtiden hälsar vi på INFO-Bladet.

Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelÅrets sommarteater på Kastellet
Nästa artikelAnnabelle återvände till bioduken i sommar