Leo Forsberg står vid spisen - Fotograf: Anders Helgesson

Karlshamn
Genom ett Facebookinlägg får Leo Forsberg möjlighet att skapa nya kontakter genom att laga mat tillsammans.
Leo älskar all typ av matlagning men har förkärlek för det indiska och asiatiska köket samt mat från Mellanöstern. Den indiska maten gillar han för att den är annorlunda och skiljer sig mycket ifrån den svenska. Det är mycket kryddor och mer exotiskt. Leo har ett stort matlagningsintresse på hobbynivå och har bott i Göteborg i 12 år men nu flyttat tillbaka till Karlshamn. Eftersom han ville skapa nya kontakter lade han ut på en Facebooksida en förfrågan om att kunna laga mat med andra människor där man kan lära utav varandra.

Indisk mat – Fotograf: Leo Forsberg

Det var några stycken som nappade på förslaget och eftersom Leos specialitet är det indiska köket var det många som vill lära sig att laga just indiskt. Favoriträtterna är kycklinggrytan Butter Chicken, Grytan Paneer Butter Masala som innehåller indisk ost, linsgrytan Dal, Potatisburgaren Vada Pav, de sydindiska kycklinggrytorna Nadan Kozhi Curry och Kori Gassi samt spenatgrytan Palak Paneer. Genom träffarna får Leo träna på att lära ut matlagning. Man måste vara social och hålla ordning på alla uppgifter berättar Leo Forsberg. Det gäller att aktivera deltagarna så att de också får laga mat och inte bara stå och titta på. Matlagningsintresset kommer från när Leo var liten. Redan då kunde han slänga ihop något utan att följa ett recept. Leo bodde tidigare i ett kollektiv i Göteborg där även en indisk kille bodde. Det var där hans intresse för indisk mat började eftersom han fick vara med i köket. Indiern i kollektivet tipsade om Youtubefilmer med indiska kocken Vahchef och tack vare filmerna har Leo de senaste 10 åren lärt sig det indiska köket därifrån. I Indien får man inte komma in i köken och lära sig eftersom det är mamma, mormor eller farmor som lagar maten. Därför har Vahchef blivit populär och var en av de första indiska kockarna på Youtube berättar Leo Forsberg. Än så länge har Leo hunnit med en träff med två personer som kom hem till honom. Då lagade de några paradrätter och någon ny rätt från det indiska köket. Gästerna var mycket nöjda och vill gärna komma tillbaka. Leo hade kunnat tänka sig att starta en matlagningskurs i framtiden. Leo har än så länge lagat 150 olika rätter och på Facebooksidan Leos indian kitchen kan man även följa honom för mer information och inspiration.
Text: Veronica Palmgren