Kyrkhult som kurort med Tulseboda Brunn.

Kyrkhult – Tron på att mineralrikt vatten kunde bota en rad olika sjukdomar ledde till att en ”brunnskultur” blomstrade först i Europa och sedan i Sverige. En kur kunde vara i 4-6 veckor enligt en fastställd rutin. Utrensning av kroppen (som fasta), dricka en viss mängd mineralrikt vatten varje dag, bada och hålla sig till en speciell diet.

Kurorten erbjöd också andra möjligheter med dans, baler, konserter och nöjen som drog mycket folk till bygden. Det fanns en särskild brunnsorkester som spelade brunnsmusik i paviljongen.

Tulseboda låg högt och hade gott om barrskog. Luften var hälsosam för alla som hade problem med luftvägar och svalg.

Jan Ottosson i ångskåpet.

Naturen var också hälsosam och många for till Tulseboda för en kortare retreat eller längre semester. En promenad eller tur med häst och vagn (charabang). En roddtur eller färd med segelbåt, en kaffestund i en berså eller fysiska aktiviteter som tennis, boule, kägelspel och sällskapsspel på kvällen efter restaurangbesök i Tulseboda Brunn.

Mitt emot Tulseboda Brunn på Läkarvägen finns Turisthotellet kvar.

Tulseboda Brunn byggdes 1894 och Turisthotellet 1906.

År 1877 grundade lanthandlare Sven Olsson Tulseboda Brunns- och Badhus AB och 1880 godkände Kung Oscar II bolaget. Första året hade man 72 badgäster.

Det var mest folk från trakten och runt omkring senare skulle det komma mycket långväga gäster från ”när och fjärran” ända från Baku vid Kaspiska havet, som mest var det 600 gäster.

En av många mycket välkända gäster på både Tulseboda Brunn och Turisthotellet, var operasångerskan Christina Nilsson. Christina Nilsson stod på balkongen i stora salen i Tulseboda Brunn och sjöng till folkets förtjusning.

Turisthotellet från 1906.

Hennes brorson Otto Nilsson var kantor i Kyrkhults kyrka, så Christina var ofta i Kyrkhult på somrarna och i Fornebodastugan vid Fornebodasjön. I gästboken kan man läsa att även Jussi Björling och hans bröder Olle och Gösta var gäster. Likaså bodde Hjalmar Gullberg här med sin fostermor och det gjorde också Harry Martinsson.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Källor: Utställning om Tulseboda Brunn i Läkarvillan/Hembygdsmuseum i Kyrkhult
Tulseboda ”Hälsobrunn kommen ur en källa i skogen”, artikel av Monica Söderberg ur Kvällsstunden nr 4, 1990
”Glimtar ur Tulseboda Brunns historia”, artikel av Jan Ottosson ur Vår Hembygd. Kyrkhults Hembygdsförening, årsskrift 2017.

Föregående artikelLokal musikfestival lockade flertalet besökare
Nästa artikelBromöllas Släktforskarförening 25!