I många år så har folk runt om i Blekinge hört talas om staden Sölvesborg, den mysiga lilla staden som konstant försöker växa och få sig hörda.

Här hittar du allt i musikväg ifrån Hällevik’s TradJazz Festival till Sweden Rock Festival eller andra event och spelningar som Killebom, lucia eller andra lokalspelningar på pubar som Tjyven och scener runt om i staden.

Skolorna runt om i Sölvesborg bjuder också på väldigt mycket musikevenemang, Furulundsskolan och Bokelundsskolan brukar hålla ett flertal musik-cafén där allmänheten kan komma och lyssna på go musik tillsammans med lite kakor och gott kaffe.

I Sölvesborg vid sommaren så hittar du musik nästan överallt runt gatusnåren då är det allt från lokala artister till ungdomar men även en och annan kändis, under vinterhalvåret så minskar dock musik evenemangen men de förekommer ju fortfarande. Det har blivit vanligt att ungdomar i alla åldrar brukar underhålla och spela runt om i staden oftast utanför affärer.

Givetvis så finns det äldre damer och herrar som framför egen musik men det spelas oftast bara upp runt Killebom för där når man ut och kan underhålla mer personer. Tack vare allas engagemang och hårt slit med att underhålla folk så har man börjat uttala sig om att Sölvesborg är en ”musikstad” något som den var känd för förr. Men frågan jag vill ställa och svara på är, är detta verkligen sant eller är det byggt på ett gammalt ryckte?

I Sverige så satsar man på att lära barnen musik från första årskurs. I Sölvesborg så gäller samma sak man börjar tidigt med att lära barnen spela och sjunga och man satsar många timmar på ämnet. Många kommuner och skolor väljer att satsa mer eller mindre på musiken och så har det alltid varit, men är det verkligen så bra att satsa en massa timmar på musiken?.

Tanken och idén till att vi skall satsa på musiken är en av anledningarna till varför vi i Skandinavien är så bra och omtyckta inom musikbranschen, dessutom så lugnar musiken ner en och påverkar hjärnan och betygen positivt. Speciellt om man redan som liten lär sig, redan på dagis dagis sjungs det visor som sedan utvecklas till lite mer avancerade texter i, lågstadiet och högstadiet.

Visst utvecklades musiken med tiden och blir allt med avancerad och resultaten blir att man börjar skrivna egna låtare eller göra covers på stadens torg. Med tiden så skapas nya band och nya trubadurer växer fram och alla bidrar de med musik och kultur till Sölvesborg.

Så ja, jag skulle vilja påstå att Sölvesborg faktiskt är en musikstad även om de musikevenemangen som man hålls lokalt inte är jätte maffiga så täcker de upp med all den charm som flödar ut till alla lyssnare. Det finns musik för alla, till alla och alla tycker om musik på ett eller annat sätt. Musiken som spelas upp i Sölvesborg uppskattas precis som musik runt om i Sverige väldigt mycket av stadens befolkning.

Visst är det enkelt att säga att vi är en musikstad bara för att vi har musik, och det stämmer att vi kanske inte har det i samma mängd som alla andra städer runt om i Sverige har. Men vi har musikutbildningar, musikaktiviteter och en rad olika musikevenemang som hålls årligen. Så Sölvesborg är ett hem till alla musikanter, allt ifrån rockers till jazz fantaster.

Text & Bild: Sam Nilsson
Furulundsskolan NA12B

Föregående artikelBlekinges Hästmässa 30-31 maj
Nästa artikelPreem i Bromölla – Nytt café som även säljer bränsle för bilen