Cassa med ett av alla sina lamm. Foto: Magnus Kajrup

Häljestad
Trots att Cassa har fullt upp och många järn i elden för tillfället tar han sig tid att visa sina tackor, baggar och inte minst lammen, på sitt ställe som han arrenderar uppe i Häljestad.

När jag kommer fram och kliver ur bilen, ropar Cassa inne från ladan. Din timing är perfekt, skynda dig hit, för en tacka håller för fullt på att lamma.

I samma andetag frågar han, du har väl stövlar med dig? Ehhh nej det har jag ju inte, men strunt samma, det är inte varje dag man får se ett lamm komma till världen, så jag får väl spola av mina skor eller nåt.

När jag klivit över några halmbalar, ivrigt påhejad av några glada tackor, och mest hånad av Cassa, som säger, du är ju klädd som sta`bo. Han visar var tackan ligger, och övervakar lammningen tryggt. Ibland, som eventuellt i detta fallet, får jag hjälpa tackan i slutskedet. Till slut kommer det fram två klövar och Cassa hjälper till med van och varsam hand. Oftast reser sig lammen efter ett par minuter och i samma stund vaknar modersinstinkten hos tackan som genast tar hand om lammen.

En av raserna på tackorna jag har är Gotlandstackor. De föder man oftast upp för skinnet som är mycket eftertraktat berättar han. Ullen lämpar sig väl för tovning till sockor, tröjor etc, då fibern är mycket stark.
Pälstackan föder normalt två lamm som föds på våren eftersom den har kvar sin naturliga årstidsrytm förklarar Cassa.

Den andra rasen jag har är Shropshire som är lugna, lätthanterliga med stark flockinstinkt. Dom är väldigt tysta. Ullen är vit, finfibrig och tovar inte. Huvud och ben är svarta, svansen är lång och ullbeklädd.

Brunstsäsongen är lång och ger möjlighet till åretruntlammning berättar Cassa.

Hur många tackor har du?
I dagsläget har jag 42 stycken, och två avelsbaggar som jag har i ett annat stall. En avelsbagge kan betäcka tio tackor om dagen, så det är inte så konstigt att dem ser så lyckliga ut skojar Cassa.

På lammens öron kan man se en märkning på födelsedatum, och vid en närmare titt förstår jag att han har haft väldigt mycket att göra de senaste veckorna.

Lammen går hos tackan i ca 100 dagar och väger mellan 2 1/5-5 kg, lite beroende på hur många lamm tackorna har i sin kull.

Nu hoppas jag att våren kommer och att gräset växer fort, då släpper jag ut de i det fria, och det är alltid en härlig syn avslutar Cassa

Text & Bild: Magnus Kajrup och Peter Jönsson

Föregående artikelIngemar Gannby-Världsvan massör
Nästa artikelÖnne Trä & Byggvaror erbjuder allt från mark till tak och det däremellan