Både matta, oglaserade, blanka och glaserade ytor.
Alexander Krohn gör ofta kopior av historiska vardagsföremål.
Alexander Krohn gör ofta kopior av historiska vardagsföremål. Hans ambition är att göra kopior, så lika originalet som möjligt. Det kallas för en replika, till skillnad mot en förfalskning. Framför allt fokuserar han på föremål från vikingatiden och medeltiden.
Alexander gör egen formgiven keramik och är keramiklärare på Blekinge Folkhögskola i Bräkne-Hoby. På Folkhögskolan har han ca 10-12 elever och jobbar med landstingsprojekt av olika slag.
Alexander utbildade sig på Grebbestad Folkhögskola och fick praktik på Höganäs saltglaserat AB. Därefter blev det studier i Danmark med praktik i Frankrike, samt en keramikkurs i Spanien. På marknader kan han marknadsföra sin konst och han har en egen webbutik.
Ibland drejar han på beställning (legodrejning). Teboden i Karlskrona har beställt koppar, burkar, tekannor och ibland ljusstakar. Försäljningen sker lagom till jul.
Jag fick se ett fynd från England, som man tror är från 1300-talet. Den här typen av föremål kallas för aquamanila och kan rymma nästan en och en halv liter vatten. Det finns olika storlekar förstås, men fyndet jag får se är en hjort.
Hjorten var mycket populär och kommer ursprungligen från Mellanöstern.
Forskare tror att det var morerna som haft med sig hjorten, när de flyttat runt i Europa.
Alexander har kontakt med Historiska Muséet i Stockholm, Lödöse (norr om Göteborg), Birkamuséet på Birka och Gotlands museum.
Senaste utställningen hette ”Koppen – den kännbara utställningen” på formargruppen i Malmö. Arrangörer var Konsthantverkscentrum i Malmö.
Jag känner på hans olika föremål och upptäcker hur olika tekniker han använder med matta oglaserade och blanka glaserade kan få rum på en och samma vas t.ex.
Den 15 november -15 december finns det en möjlighet att få uppleva Alexander Krohns konst tillsammans med en annan konstnär som målar. Hon heter Shannon Mcdonald. Den 6 november ska Alexander Krohn motta sitt Mästarbrev i Stockholm. 
Text & Foto: Karin Mattsson-Coll
Föregående artikelSkogsfalken firar 80-års jubileum
Nästa artikelFramtidens digitala pensionär