Även kor gick att se längst med färden.

Bräkne-Hoby – Bräknetrampen bjöd på flertalet cykelsträckor, vilka några även var tillgänglighetsanpassade, och ägde rum i perfekt väder omgivet av Blekinges vackra natur.

Den 18:e maj var det åter igen dags för årets Bräknetramp, ett cykellopp med flertalet sträckor belägna runt om Bräkne-Hoby. Längs de olika sträckorna finns stationer där man kan titta på saker som olika aktörer ställer ut eller bara stanna för att dricka.

Längs sträckan som INFO-Bladets reporter cyklade, Kusttrampen, fanns det massor av aktörer, bland annat Bräkneåns vattenråd, Bräkne Härads biodlarförening och Hembygdsmuseet.

Bräkneåns vattenråd är en ideell förening som värnar om vattnet och kulturmiljöer i närheten av vatten. De fick bland annat Region Blekinges hållbarhetspris 2018 för sitt arbete. Vid deras station, som även var den första, berättade de om vad de gör, de talade om kvarnen från 1600-talet belägen vid Snittingefallet samt hade en aktivitet för de lite mindre där de fick se hur stort djurliv det var i en liten mängd vatten.

Bräkne Härads biodlarförening var också på plats för att visa sin verksamhet. Det är en av Sveriges äldsta biodlarföreningar och de firade nyligen 110-årsjubileum. De bjöd på honungskaka och man fick möjlighet att titta på bina samt se drottningen som var markerad med en röd prick.

Hembygdsmuseet hade också öppet och de visade en utställning med mjölkens historia.

De olika sträckorna som man kunde välja på var mellan 11 och 117 kilometer med minst en anpassad för framfart med större cyklar alternativt rullstol. I år fanns även en eldriven parcykel att låna för att fler ska kunna ta sig ut. De trycker väldigt hårt på att det ska vara tillgängligt för alla, vare sig man är barn, vuxen, har någon funktionsnedsättning eller vad som helst, det är en dag för alla. Efter cyklingen är det marknad på Hoby Ekbacke med möjlighet att köpa mat eller bara ta det lugnt.

Nästa års Bräknetramp äger rum den 16:e maj och kommer, liksom i år, bjuda på en dag i motionens tecken med Blekinges natur som huvudattraktion.

Text & Foto: Emma Selan

Föregående artikelMöte med Lisa – medlem i MejDej – kooperativet 25 år
Nästa artikelHemvändardagen en minnesdag att minnas