Repetition pågår!

En kör som kallar sig ”La Voix”, en träblåstrio och en mässingssextett har övat för full med Karlshamns Musikskola. Nu är det dags att visa upp sig ända borta på danska Bornholm.

Jag träffar de spralligt glada, skönsjungande ungdomarna i kören och frågar om de känner av nervositet inför att uppträda på dansk mark. Nej då, vi känner stöd av varandra, vi kan det här, svarar de unisont. De har uppträtt tidigare med luciatåg, musikskolans konserter och i kyrkor.

Eleverna går på högstadiet och är i blandade åldrar. Det märks att de har roligt och det är mycket trevlig, vacker stämsång jag får lyssna på. Antalet i kören kan variera lite och inte alla kan följa med till Bornholm som har varit med på körövningarna. Blåsarna kommer och övar lite senare efter att kören börjat, och av dem kommer nog de flesta följa med.

Idag hålls körövningarna av Agneta Gyllö Karlborg och Iréne Bengtsson som också följer med på resan. De berättar att så fort de kommer av färjan ska de uppträda i Gudhjem kyrka, så det är bara att inställa sig direkt. Med på resan är även Lena Larsson som coachar blåsarna och Lars-Johan Svensson som leder mässingsblåsarna. Det kommer spelas vårmelodier, med allt från klassiska Bach till modernare Ted Gärestad. Om vädret sedan tillåter ska nästa uppträde vara ute på torget i den lilla fiskestaden Nexö på sydöstra delen av Bornholm.

De kommer ha en övernattning på hotell vid Gudhjem Feriepark och körledaren Iréne gissar att det kommer vara mer prat än sömn bland ungdomarna. Musikeleverna kommer även ha lite fritid att uppleva den vackra omgivningen med lite sightseeing innan de tar färjan hemåt via Ystad igen.

Detta är ett årligt arrangemang och har gjorts möjligt tack vare sponsring av Resonans, Riksorganisationen för Unga Musiker och att eleverna fått betala en del själva. Det är sådan här uppmuntran och upptåg med resor som uppmuntrar unga talanger, och jag hör här att Musikskolan i Karlshamn verkligen har lyckats.

Text & Foto: Ann-Margreth Färmnell

Föregående artikelSvalkande nyheter – Holje Glass
Nästa artikelNiklas Kämpargård berättade om Blekingeleden