Ljungsleds Plantskolas grundare Gustaf Mattson, som med hustrun Anny startade plantskolan på denna plats 1919. Bild 1920-talet.

Mörrum – Ljungsleds Plantskola firade 100 år den 7 september och det kom runt 4000 besökare under jubileumsdagarna.

Jag lyckades så småningom hitta en parkeringsplats i det böljande folkhavet och såg utställningen om Ljungsleds Plantskola.

Jag passade på att njuta av atmosfären med alla växter, blommor och kopplade av vid det stora mysiga växthuset och beställde en belgisk glutenfri våffla –”Dahlia” med blåbär och mandel.

Första generationen 1920-30 talen
Allting började med att Gustav Mattson utbildade sig till trädgårdsmästare i Finland och i England. Från början hade han och hans fru Anny ett litet lantbruk med kor, grisar och höns.

Tanken att utveckla en handelsträdgård och plantskola växte fram med grönsaker, jordgubbar, snittblommor och bärbuskar, fruktträd, prydnadsbuskar, perenner och rosor.
Mycket transporterades med järnväg och en del såldes på torghandeln i Karlshamn.

Andra generationen 1940-50 talen
När sonen Gösta Mattson tog över lade han ner jordbruket och fokuserade alltmer på plantskola med prydnadsväxter och nyttoväxter. Han fortsatte med torghandeln till slutet av 50-talet då försäljningen hemma ökade när folk var bilburna. Gösta hade också byggt upp kontakter med många återförsäljare i Småland och Blekinge.

60-talet
På 60-talet rådde en ”byggnadsboom” med både villor och hyreshus och alla ville ha en fin trädgård eller en grön oas på balkongen. Plantskolan utökades alltmer när efterfrågan på prydnadsväxter och särskilt barrväxter ökade.

Tredje generationen med 70-talet
Gösta Mattson hade två söner – Mats och Krister som tog över på 70-talet. De fokuserade på barrväxter och drog ner på bär, frukt och rosor. Rosor slutade man med helt 1976.

70-80-90-talen
Plantskolan blev större när Mats och Krister arrenderade mera jord.
Nu hade de återförsäljare över hela landet och körde egna turbilar i Småland, Blekinge och nordöstra Skåne.
Profilen blev mer mångfacetterad med växter i kruka, krukväxter, sommarblommor och perenner som ökade allra mest. De sålde också jord och andra varor i säckar.

”Saxat” ur BLT 4 december 1990
Bröderna får pris ur A G Wiréns donationsfond när Blekinge Hushållningssällskap har årsmöte. Landshövdingen Camilla Odnhoff delar ut Kungliga Skogs- och Lansbruksakademins pris till Mats och Krister Mattson. I Commersen 880208 läser jag att bröderna satsar på en kylhall -1 grad C med plats för ca 50 000 växter som får en vila i ”Vinterträdgården”. Luftfuktigheten är ca 95%.
Bröderna har döpt verksamheten till Ljungsleds Växtmästaren.

Frida Sjöholm tog över Ljungsleds Plantskola 2015. Arkivbild.

Fjärde generationen 2015
I början av 2000-talet blir det en tillfällig nedgång när lönsamheten för odling försvinner i Sverige och stora butikskedjor utvecklas mer och mer.

År 2015 tar Frida Sjöholm över. Många är åter igen intresserade av att odla egna grönsaker, blommor, bär och växter. Det blir ett större utbud av perenner och ”just-in-time”-växter, dvs växter som är fina och lockande precis nu. Dessutom styr sociala medier trender och efterfrågan, kunderna får mer intryck utifrån och frågar därmed oftare efter specifika sorter.

Ljungsleds Plantskola fick pris som ”Årets Butik i Karlshamn 2018” och Frida och personalen har flera drömmar och önskningar om hur de vill utveckla verksamheten på Ljungsleds Plantskola. Nu satsar de på att lägga grunden för kommande 100 år.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelMusikern Linus Norrgård vill inspirera ungdomar
Nästa artikelNytt konstverk förgyller Ifö Center