Mats Olsson, Göran Andersson och Lars Olsson spanar efter fåglar. Foto Veronica Palmgren

Karlshamn
Fågeltornet i Munkahusviken ordnades av Karlshamns kommun och används flitigt av fågelskådare och Västblekinges ornitologiska föreningens medlemmar.
Tornet ligger längs Blekingekusten med varierad miljö med både vassar, vatten och lövskog. Jag möter Mats Olsson, Göran Andersson samt Lars Olsson som delar fågelintresset. När vi står i fågeltornet har de fokus på fågellivet i kikarna samtidigt som de blir intervjuade.
– Det är bäst att vara i tornet på hösten, i september och oktober berättar Göran Andersson. När maten är slut i norr kan man se många fågelarter som passerar. Allt började med ett gäng fältbiologer som var mest fokuserade på att titta på fåglar. Då bildades Västblekinges ornitologiska förening 1976 i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg.
Idag är de runt 120 medlemmar och föreningen har ett bra program som presenteras på deras hemsida som varierar beroende på årstid. Föreningen genomför inventeringar i miljöbevakning och genom vinterplock åker de runt i hemmamarkerna för att försöka notera så många olika arter som möjligt. De har även besökt vattenriket, har uggleexkursioner och har möte på Munkagården en gång i månaden med olika föredrag, studiecirklar och diskuterar vilka fågelarter de skådat.
I juli och augusti har VBOF vadarkvällar för att se fåglar som är på väg till sina övervintringsområden. VBOF:s damgrupp kallas Lärkorna och de träffas en gång i veckan för att åka iväg på fågelutflykter och då är alltid fikakorgen med. Mats har ett stort fågelintresse och var en av initiativtagarna till att starta Västblekinges ornitologiska föreningen och berättar att nya medlemmar är välkomna. Nuvarande medlemmar har varierande kunskaper om fåglar och lär gärna ut för att kunna sprida sina kunskaper vidare.
Fågelskådning handlar om helhetsupplevelsen där man får se och uppleva fåglar i naturen berättar Mats Olsson vars favoritfågel är storlom. Göran Andersson älskar måsar och har som mål att se alla måsarter och har därför åkt runt i hela världen för att spana på måsar.
Vid fågelskådning är det viktigt att ha varma goa kläder för ofta är man ute i flera timmar. Som nybörjare räcker det med en handkikare men sedan kan det vara bra med en tubkikare för att se fåglar som kommer på håll över havet och våtmarker. En bra fågelbok rekommenderas också så att man kan lära sig mer om de olika arterna.
Mats Olsson tipsar även om en app i telefonen som heter Fågelguiden där man kan hitta alla fåglar och lyssna på deras läten och se videosekvenser. Men viktigast av allt är att inte glömma fikakorgen.
På föreningens hemsida lägger Göran Andersson ut klurigheter med bilder där övriga medlemmar kan gissa vad det är för fågelart. Om man inte kan får man användning för sin fågelbok. Besök deras hemsida vbof.se för mer information.
Text: Veronica Palmgren

Föregående artikelKultur skall beröra våra sinnen
Nästa artikelVinterbanan på Sölvesborgs Gk lockar många till vintergolf