Kjell GG Johansson och Mats Wahlfried.

Karlshamn
Kjell GG Johansson och Mats Wahlfried tar emot i polishusets speciella lokaler avsedda för museet, där bl.a. fyra tavlor av och med Bror ”Borre” Carlström pryder en vägg med polismotiv. Efter en intressant pratstund och en fängslande husesyn blev resultatet…

…Tankar om ett polismuseum i Karlshamn väcktes av Kjell GG Johansson år 1994, som då var polischef. Västra Blekinges tre polisdistrikt Karlshamn, Olofström och Sölvesborg har bidragit till samlingarna. Sölvesborg bidrog bl.a. med bilder som visar att personalstyrkan på 50-60-talen var 7-10 poliser! Borres teckningar med polismotiv är också en donation. Museet är inrymt några våningar upp i Kalshamns polishus, totalt 70 kvm fördelat på 2 rum. Samlingarna omfattar ett stort antal polismössor från internationella poliskårer. Många är tyska till följd av ett vänortsutbyte med den tyska staden Stade.

Här finns också vapen av olika slag varav hemgjorda knogjärn är ett exempel. Museet visar och bevarar litteratur, tidningar och andra trycksaker, däribland efterlysningar som nu bundits in i böcker. För Västra Blekingepolisens del finns artiklar och reportage från lokalpressen. ”Personalgruppen” som idag tagit på sig uppgiften att driva museet är Kjell GG Johansson, Mats Wahlfried och Marjatta Titoff.

Vad är ambitionen med Museet?
– Polismuseet skall vara ett levande museum med en lokal bas. Att redogöra för den lokalhistoriska polisverksamheten skall borga för intressanta och givande besök. Museet är öppet måndagar 15-18 och grupper om upp till 10-12 personer har vi plats för.

Vilket är det märkligaste/klurigaste föremålet?
– Uppfinningsrikedomen när det gäller hembränning har vi tre fina exempel på, här har ägarens mjölkkannor försetts med nödvändiga tillbehör.

Vilken är favoritprylen på muséet?
– Tavlan med de ridande poliserna, är en av favoriterna. Två hästar med poliskonstaplar som ryttare var här stationerade i början på 1900-talet. Utryckning till häst i ”Vilda Västern stil” ingav respekt och beundran på sin tid.

Är det något föremål som står på önskelistan?
– Ja. en modern skyddsväst för att kunna jämföra med dåtidens skyddsutrustning.

Vilket föremål/materiel har betytt mest för polisens arbetsutveckling?
– Möjligheten att kunna ta fingeravtryck var nog så betydelsefullt likaså polisradion med utökade sambandsmöjligheter vilket gav ökad effektivitet.

Fakta om Kjell och Mats:
Namn: Kjell GG Johansson. Ålder: 78 år. Bor: Bräkne-Hoby. Yrkesbakgrund: Polismästare. En dag utan museiarbete: Engagerad i hembygdsföreningen. Bästa deckar/kriminalförfattare: Henning Mankell.

Namn: Mats Wahlfried. Ålder: 72 År. Bor: Karlshamn. Yrkesbakgrund: Polisinspektör. En dag utan museiarbete: Snickeri. Bästa polis/deckarserie på TV: Bron.

Text & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelNiondeklassare var egenföretagare för en dag
Nästa artikelDennis Blommor på Södergatan