Utsikt över triangelgreenen på hålen 4, 11 och 13.

Sölvesborg
Nära Roskilde finns en förträfflig anläggning med bl.a. Golfklubben Hedeland. Många känner till Roskilde tack vare fredsförhandlingarna där 1658, (då bl.a. Skåne och Blekinge kom att tillhöra Sverige) men att det några kilometer söder om staden ligger en finfin golfbana är nog för många blekingegolfare en oupptäckt hemlighet.

Med Hedeland Gk inknappad på GPS:n upplyser den om att restiden blir 2 timmar och 20 minuter. Denna fredagsmorgon är vädergudarna på vår sida, solen lyser över Golfklubben Hedeland. Klubbhuset ser precis så fint ut, som vi tidigare bara sett på bild, solen börjar värma rejält och banan väntar på oss. Men först får vi en pratstund med några ur personalstyrkan som ger oss en presentation av banan.

Klubben bildades 1980 och 1981 stod 18-hålsbanan klar, då med 100 medlemmar. Ett medlemsantal som idag är 1200. Klubbhuset stod färdigt 1992 och är en tredelad byggnad med omfattande utrymmen för reception och omklädningsrum. Restaurangen erbjuder dagens rätt, som oftast är dansk husmanskost och naturligtvis den obligatoriska clubsandwichen.

Golfklubben Hedeland är med sina 80 hektar en del av det 1500 hektar stora Hedelands fritidsområde. Området erbjuder förutom golf en stor mängd aktiviteter, som motorcross, gokart, motionsspår, ridning m.m. Där finns också en riklig biologisk mångfald med 350 arter, bl.a. orkidéer. Hundskola, amfiteater och skidbackar ger andra möjligheter.

Banans layout präglas helt naturligt av den grustäckt som ligger som underlag för banan. De första nio hålen ligger var för sig, ofta inbäddade bland tallar och lövträd. Om de första nio hålen är lummiga och belägna på någorlunda slät mark, så är de sista nio hålen mer öppna och böljande med ett par riktigt sugande stigningar.

Ett kuriöst inslag finns på banan, något så ovanligt som en trippelgreen. Det visar sig vara ett greenområde med en treklöverformad green för hålen 4, 11 och 13. Från 13:e hålets högt belägna fairway blir det för golfaren en helt förförande utsikt.

Till banans vackraste hål väljer vi det 8:e, par 3. En green i motlut inbjuder till prickskytte, omgärdat bakom av träd och ett koppel av sidobunkrar. På tal om vackra hål kommer vi till det 14:e, ett par 4 dogleg med en kraftig velodromformad fairway, väl synlig från en högt belägen tee. Rätt placerade utslag belönas med ”velodromstudsar” som ger bra möjlighet till inspel på andraslaget. Finalhålet är ett lite lurigt avslutningshål som kräver ett bra utslag runt ett dogleg, bevakat av ett buskage. Den förståndige medelgolfaren planerar inspel på tredjeslaget mot en stor inbjudande green.

Banan är klassad som mästerskapsbana, definitivt är detta en av Danmarks trevligaste banor. Greenerna är stora, jämna och rättvisa att putta på, inte för snabba, men snabbare än i Sölvesborg. Fairwaygräset är tätt med en underliggande mjukhet som bär upp bollen med möjligheter till en bra bollträff. Att bollar som hamnat i den gula, lite glesa ruffen är lätta att hitta, gör inte saken sämre. Vi återkommer gärna!

Text & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelGolfderby – Boa Gk vs Sölvesborgs Gk
Nästa artikelTa en tur med Klacken i sommar!