Brian Kelly, David Klinteberg, Robin Nilsson, Alexander Göransson och Mikael Persson.

Sölvesborg
Det var Alexanders pappas farbror, John Erik som startade Göranssons rör i Sölvesborg. Pappa Bengt drev det från 1968 till för 4 år sedan då Alexander tog över.

Vi träffar Alexander Göransson måndag morgon och alla killarna i personalen är inne för att starta veckan med fotografering till denna artikel. Alexander svarar på frågor och kommer med ytterligare information om ett jobb som ska utföras hos en kund. Man förstår att det handlar om att hålla en hel del bollar i luften samtidigt. Till sin hjälp har han en rutinerad far som kommer inom kontoret för att kolla läget och kanske kan svara på några frågor om det behövs.

När företaget startades 1927 var det en annan tid och Bengt och Alexander menar på att företaget har följt med utvecklingen genom åren. Om vi pratar värmekällor så har det kommit och gott olika eldningslösningar men från det att man lämnade oljan så kom värmepumpar. De senaste 30 åren har det handlat om utveckling av värmepumpar som i dag har blivit mycket effektivare. Utvecklingen går framåt hela tiden och man vet inte hur effektiva de till slut kan bli.

Alexander startade i företaget två dagar efter sin student och har nu snart hunnit med fjorton år hos Göranssons rör. Alexander som leder och fördelar arbetet besöker kunder som behöver veta mer och då förs ofta diskussioner om vad som är bästa värmekällan.
– Här kan vi inte säga att allt passar samma kund utan det beror på vad man har i huset sen tidigare. Vi utgår från kundens användning och kan då hitta en bra lösning. Att byta upp sig till en modernare anläggning kan ge en stor besparing då som sagt effektiviteten ökat de senaste åren.

I övrigt är det service och nyinstallation som är vår vanligaste arbetsuppgift
– Att få en kran bytt eller serva sin värmeanläggning och att installera nytt i badrum och kök är kundernas viktigaste önskemål. Vår tids stora arbete kretsar kring våtutrymmen och dess läckande eller icke läckande i detta fallet. Det är av den anledningen som vi har de certifikat man måste ha. ”Säker vatten” är vår branschstandard.
Den beskriver hur VVS-installationer ska utföras och dokumenteras. Syftet är att minimera risken för vattenskador, legionella-tillväxt, brännskador och förgiftning och ge användaren en trygg installation. Reglerna innehåller dels krav på hur installationen ska utföras men ger även förslag på tekniska lösningar.

Hur ser du på framtiden? Frågar jag Alexander.
– Mycket positivt med jämn orderingång och bra killar som tar sig an våra uppdrag med entusiasm så kommer våra kunder fortsättningsvis också att kunna lita på vårt företag som man gjort sedan 1927.

Vi önskar Alexander och personalen lycka till framöver.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelNyheter i årets Valborgsfirande i Näsum
Nästa artikelSpela amerikansk fotboll i Karlshamn!