Stina Helmersson och Tommy Wiren.

Örlycke – Under sommaren fortsätter de populära Berättarkvällarna om bygden och andra intressanta platser, om historia, människor och sägner.

På Saloon Longhorn gården hos Håkan och Lotta Håkansson i Örlycke, Sandbäck, bjuder Stina Helmersson och Tommy Wirén med gäster på spännande kunskap, äventyr och sång och musik.

Stenen, bergen och hällarna har spelat en central roll här i gränslandet mellan Skåne, Blekinge och Småland. Redan under sten- och bronsålder restes mäktiga stenmonument under tusentals år. Runstenarna vid Gammalstorp, Lister vid Hanöbukten är från 600-talet och är några av Nordens äldsta och märkligaste. Här fanns väldigt många stenmonument som fördärvats. I västra Blekinge finner man gnejs, granit och den unika svarta diabasen och stenbrotten låg en gång tätt. Det var det rena Klondyke-stämningen, folk kom hit för att arbeta i stenbrotten vid 1800-talets slut och tidigt 1900-tal. Från hamnarna i Karlshamn och Pukavik skeppades gatsten och stenblock till Europa och även till Hitlers Tyskland. Den svarta diabasen från Vilshultsområdet exporterades över hela världen.

Följ med på en historisk upptäcktsresa bland runmästare, stenhuggare, berättare och konstnärer. Stenhuggaren Lars Jeppsson, Brinkamåla, berättar om stenhuggeriets storhetstid!

I byn där tiden står stilla på en kulle i södra Frankrike var det en gång i tiderna Västgoterna som styrde. Dessa goter som en gång utvandrat ner till södra Europa hade sitt ursprung här i södra Skandinavien. Kullen var en forntida keltisk kultplats med starka energier, som inte lämnar någon oberörd.

Välkomna till byn högt uppe på kullen där klockorna än idag stannar och datorer och kameror slutar fungera. Där starka krafter skapar balans mellan ljus och mörker. Här finns spår av kelter, romare och vikingar som alla hedrade eken som vishetens träd, världsträdet. Under eken samlades man till rådslag och ting. Hör om ekens hemligheter, och varför Blekinge-eken, Snapphane-eken, de heliga eklundarna är så viktiga genom historien.

Forntidens starka kvinnor
Förr var det kvinnorna som höll i nycklarna. Möt vikingatidens myndiga matronor och ”Husfrejor”, kvinnliga krigare – sköldmör, entreprenörer och driftiga ledare på gårdarna. Moder jord, fruktbarheten var förutsättningen för allt liv. Möt Freja och de andra gudinnorna, kvinnliga förebilder som gav kvinnorna en stark ställning i det fornnordiska samhället. Völvor och Gy∂jor, kloka, läkekunniga och synska prästinnor som ledde ceremonierna. Kungliga rådgivare och kulturbärare.

Mariakulten kring Ryssberget är speciell, här hedrade man både Jungfru Maria och Maria Magdalena.

Senare ersattes Moder jord av Maria-kulten; Jungfru Maria och Maria Magdalena. Kring Ryssberget och Sölvesborg finns flera Mariaplatser. På 1400-talet byggdes ett kloster för hängivna Mariadyrkande munkar.

Gamle Svarten, Sleipnir, Puke och Bäckahästen
Svinga er upp i sadeln och följ med i vild galopp. Ta plats på kuskbockens ”agedyna” bakom Balder och Blåsa och följ med oss från gården i Örlycke ut i världen genom tusentals år med hästen i centrum.

Flygande hästar, hästar som hjälper, Dalahästar, skräckhästar, hästgudar och hästgudinnor, kapplöpningar, hästritualer och alldeles vanliga trogna arbetshästar och eldiga ridhästar. Möt ryttarfolk, smeder, rackare, “hästviskare” och hästhandlare. Hästar i historia och mytologi. Gnäggande, frustande, spirituella budbärare mellan människorna och “den andra sidan”. Här i bygden och runt om i världen.

Bygdens ortnamn berättar
I våra trakter finns många sägner och märkliga platser. Livfulla skildringar av naturväsen, spökerier, kraftplatser, gammal tro och forna makthavare i bygden. Mycket av den gamla historien lever kvar i våra ort-, plats- och gårdsnamn.

Vad hände vid Brönagården, Hålabäck, Halleborg, Mariehäll, Hoby, Vilshult, Hällevik, Högtofta, Agerum, Sölve, Karamåla, Holje, Ysane och Alleborg osv.

Platserna ruvar på glömda hemligheter. Mycket kunskap försvann i takt med industrialiseringen och flytten från landsbygden.

Nu är det dags att vi tillsammans friskar upp minnet och släpper in lite fantasi och magi och ser vad som händer!

Foto: Lotta Håkansson

Berättarkvällar:
Tisdag 9 juli: Stenen sjunger, runstenar, stenhuggare och ”det svarta guldet”
Tisdag 16 juli: Byn där tiden står stilla & den magiska eken
Tisdag 23 juli: Forntidens starka kvinnor
Tisdag den 30 juli: Hästens historia, hästhandlare och rackare
Tisdag den 6 augusti: Bygdens ortnamn berättar
www.saloonlonghorn.se

Föregående artikelAnnabelle återvände till bioduken i sommar
Nästa artikelMusica Bellissima presenterar Sommarprogram i Träffas och Trivas