Inga Johnsson - en av utställarna och Lotta Ragnarsson - en av initiativtagarna. Foto: Åke Hasselberg.

Nogersund – I Vita boden visades på kvinnodagen den 8 mars fram till den 12 mars textilt berättande hantverk och nytt påhittigt hantverk av återbruk.
Där serverade Inga-Maj Andersson, en av många initiativtagare, goda hembakade kakor och kaffe i olikdesignade kaffekoppar.
Det var fjärde året i rad som Nogersunds Hembygdsförening under rubriken ”Kulturarvet i byrålådan” arrangerade detta. Även om Sölvesborgs kommun nu gått ut ur föreningen
berättarkraft i Blekinge. Den välbesökta utställningen handlade inte bara om nostalgi och återbruk utan även om att människor ska mötas över en kopp kaffe, helst utan mobiler.
– I Vita boden rensade man tidigare fisk till södra Sveriges största fiskindustri och fiskeflotta. Och här la man torrfisk till lutning och samlade ihop ålfisket i stora tunnor, berättar Lotta Ragnarsson. En av alla de aktiva kvinnorna i Nogersunds Hembygdsförening. – Här i fiske-samhället har vi alltid tagit emot nya människor och tycker att det öppna mötet är viktigt. Kanske för att många här ute periodvis har levt ett hårt liv och då utvecklas medkänslan, förklarar Lotta vänligt. – Och det arvet vill vi föra vidare med våra kaffekalas, betonade Lotta.

Inga Johnsson Skoklacksmattan 1902. Foto: Åke Hallberg.

Bland glimmande blommor klippta i remsor av återvunna läskedrycksburkar. Hängde det köksgardiner av brudlakan upphängda på gamla åror framför fönstren. På flera bord låg det många otroligt vackra kaffedukar i olika storlekar noggrant broderade. Med genombrutna mönster som engelskt broderi, brysselspets samt tambursömn. Det fanns även ett flertal hemvävda lakan. De vävdes 60 cm och syddes ihop i två längder för hand. Sen broderade man över hela bredden. Sedan kunde man lägga till en handsydd förlängning. Ett hantverk som ofta gjordes när alla andra viktiga sysslor var färdiga och man hade lite tid över för sig själv.
Den centralt placerade Skoklacksmattan är gjord 1902 av den nuvarande ägaren Inga Johnssons farmor, när hon var 29 år. De är likaledes namne med varandra. Man tog tillvara de delar av ylleplagg som inte var slitna. Av dessa små delar fastsydda på ett underlag – säckväv, gjorde man broderi på varje liten skoklack. Innan den monterades ihop till ett spännande konstalster. Precis som Inga Johnssons abstrakta målning ”Begagnad livsglädje” som är gjord av återanvänd förtorkad akrylfärg som bryts i delar och placeras om på ett underlag och målades sedan färdigt med ny färsk färg.
På väggarna fanns det bl.a. både gamla och nya broderade citat på tyg som ”Gud beskydde dig” och ”Hela världen är fulla av dåliga samveten”. Ovanför kaffedukarna hängde Zodiaken som är en tavla med stjärnhimmel och de tolv stjärntecknen. Sydd efter en matematisk gjord mönsterritning med korsstygn av bortgångne Bertil Mårtensson som älskade solförmörkelser, stjärnor och planeter. Varje stjärna är placerad vetenskapligt på rätt ställe på stjärnhimlen.
Hantverket av återbruk ställdes ut av kursen ”Stick och Snack” i Vuxenskolans regi. Skapad med fantasi, tålamod och vilja och är av mycket hög estetisk kvalité. Hantverket ställdes ut tillsammans med välgjorda vackra hattar. Deltagarna vill att man återvinner saker du har i dina gömmor. – För det kan bli något nyttigt eller bli något bara till lyst, säger Lotta Ragnarsson. Det fanns vettar gjorda av delarna från en söndersågad vävstol. Örngott hade gjorts om till vackra förvaringspåsar med väldoftande tvål till badrum. Livstycke av ett gammalt madrasstyg. En lampa var gjord av en brandspruta. Hemsydda dynor och lock till pallar och pepparkaksburkar. Kuddar gjorda av gamla slipsar, örngott och grönt möbeltyg. Slipsar används gärna även till väskor, fodral för mobiler, kontokort – körkort och armband.


Text: Richard Wanglert
Foto: Åke Hasselberg

Föregående artikelMin mor – mjölkerska och Kokfru
Nästa artikelRepetition inför vår- och wienerkonsert